Holdning til måltider


Vores holdning til måltider

I Daginstitutionen Under Egen vil vi gerne være med til at lære børnene, at et måltid er en hyggestund, hvor man udover at lære at mærke, hvornår man er mæt, også er en del af et fællesskab. Et fællesskab hvor børnene får udfordret sit mad-mod og sine smagssanser/oplevelser, og hvor vi skaber ro til gode snakke, hører en historie o.lign.

Det at gøre et måltid klar, handler desuden om inddragelse af børnene i at dække rulleborde, kalde på sine venner og sige maden er klar, vaske sine hænder godt, sætte sig stille ved bordet og vente på det bliver tid til at starte.

I denne rutine vil vi gerne udvikle børnenes selvhjulpenhed, selvværd, relationer, sprog og impuls styring.

Ind i mellem kan børnene være med til at tilberede maden i hele processen fra jord til bord. Det kan være vi samler bær fra vores egne buske og laver marmelade, dyrker vores egen squash og laver en kage eller maler korn til mel og laver havregrød, som vi spiser sammen.

Undervejs taler vi om, hvad vi gør og ser. Vi sanser og mærker. Og vi har en god oplevelse sammen, mens vi gør det!

Da vi er et dagtilbud med fokus på god bæredygtighed, er 90-100% af det mad, vi serverer, økologisk. Vores køkken har guldmærket i økologi. 

Vi bestræber os på at bruge mindst mulige tilsætningsstoffer, sukker og farvestoffer.

Vi mindsker madspild i det omfang, det er muligt.

Har barnet specielle kosthensyn skal forældrene notere det på intra under ”særlige kosthensyn”. Vi serverer ikke halal slagtet kød, men kan tage hensyn hvis barnet fx ikke spiser svinekød.

Allergi som kræver special kost skal dokumenteres med lægeerklæring.

Har barnet i en periode nedsat appetit eller andet der påvirker dets spisevaner opfordrer vi til dialog med stuens personale.

MÅLTIDER I VUGGESTUEN

I vuggestuen får børnene sund, næringsrig og alsidig kost baseret på økologi sammensat efter sundhedsstyrelsens anbefalinger.

De voksne spiser et ”pædagogisk måltid” sammen med børnene, så børnene kan få lyst til at smage på nye ting og har en hygge-stund sammen med et fælles tredje (måltidet).

Vuggestuen får serveret rugbrød og frugt om formiddagen, og brød, boller, grøntsager o.lign. om eftermiddag. Til frokost bliver der i løbet af en uge serveret 1x grød, 2 x rugbrød, 2 x varm mad (heraf 1 x fisk).

Maden i vuggestuen er så vidt muligt forarbejdet fra bunden. Vi bager selv vores brød (dog ikke rugbrød) og bruger årstidernes frugt og grønt.

Der serveres mælk til hovedmåltiderne i vuggestuen.

Madplanen kan ses på intra.

MÅLTIDER I BØRNEHAVEN

I børnehaven finder vi madpakkerne frem, og kigger nysgerrigt hvad vi selv og hinanden har med af kendte og nye ting. Børnene får serveret vand til frokosten, og vi øver os i at hælde op af små kander. Til resten af dagen har børnene drikkedunk med vand med hjemmefra. Vi har køleskabe på stuerne. 

Børnene må spise maden i den rækkefølge, de har lyst til, men vi opfordre børnene til også at spise af de ting, der mætter mest. Det at samles om sin mad skal være en rar og positiv oplevelse for barnet, og derfor tager vi ikke kampe om maden.
Det er mor og fars ansvar kun at give ting med, som er nærende, sunde og giver god energi til leg hele dagen. Hvis det kun er "toppen af madpakken" (lækkerierne), som er spist, skal det der ligger i bunden måske fylde mere :-)
Vi opfordrer til at madpakken indeholder rugbrød/groft brød, grønt, kød, ost, æg, fiskepålæg o.lign.
Se også "Hvad er en god madpakke".

Vi opfordre forældrene til at undlade alternativ mad (drikkeyoghurt, mælkesnitter mv) samt sukkerholdigt mad.

Madpakken skal helst være pakket i film eller madpapir. Både af hensyn til miljøet, men også fordi det gør det lettere for barnet at se og håndtere maden.

Bestyrelsen har besluttet at der er frugtordning for alle børn i alderen 3-6 år. Ordningen er obligatorisk og koster 50 kr. i måneden. Der serveres frugt tre gange i ugen og friskbagt brød to gange i ugen.

Børnene kan i løbet af dagen finde madpakken frem som supplement til frugten.

Bestyrelsen skal hvert 2. år beslutte, om der skal være madordning i børnehaven for de følgende to år. Der har ind til videre ikke været madordning i vores børnehave.

 FØDSELSDAGE

Når børnene har fødselsdag fejrer vi dem og pynter stuen. Børnene må gerne medbringe noget sundt, de kan dele ud til deres venner.

Vi vil ikke dele slikposer, is og kage med sukker ud – men kommer gerne med inspiration til gode alternativer.

Forældrene er velkomne til at deltage, når vi fejrer barnet.

TRADITIONER I HUSET

 Til fastelavn serverer vi en bolle og en pakke rosiner.

Til påske får børnene et lille påskeæg.

Om sommeren kan der forekomme at vi serverer en sodavandsis på varme dage.

I december serverer vi til forældrekaffe æbleskiver.

Ellers følger vi ovenstående holdninger.

 .