Velkommen til Under Egen

Lidt om os i Under Egen

Her i Daginstitutionen Under Egen er børnene vilde med at være udenfor. Både de små i vuggestuen, vores børnehavebørn i mellemgruppen – og de helt store som har været i vores hus længe.

Vi er en temainstitution med fokus på natur og bæredygtighed. (Læs mere i afsnittet "Om institutionen")

Vi kigger efter regnorme, gynger, leger med mudder, klatrer og snakker med de voksne om, hvad vi opdager af spændende ting. Vores legeplads er fælles for alle, og vi kan lege med vores søskende og dem vi har lyst til. De små lærer af de store – og omvendt.

 

Naturen ligger i vores ”baghave”. Vi bruger fodboldbanerne på stadion, vi går ture langs åen på naturstien og så har vi to kolonihaver, hvor vi ofte går hen og vender en sten for at se på dyr eller finder ro og tid til fordybelse. Samtidig ligger byen tæt på og vi kommer hurtigt rundt med vores ladcykler eller på gå-ben. Vi har med cyklerne let adgang til strand og skov.

 

Vores hus er delt i en vuggestue med ca. 25 glade små pus og en børnehaveafdeling med i alt ca. 75 søde guldklumper. I hjertet af huset ligger vores fællesrum, som vi alle bruger. Både til at lege i men også til at mødes alle børn og voksne – bl.a. til fredagssang. Vi har gode, inspirerende og trygge rammer, som børnene kan overskue.

 

Hverdagen
Frederik havde lækre boller, smør og vandmelon med til os, fordi han havde været ved lægen og fordi det snart er ferie☀️👌mums de var gode☺️
Frederik havde lækre boller, smør og vandmelon med til os, fordi han havde været ved lægen og fordi det snart er ferie☀️👌mums de var gode☺️
Julianna, Shanaya, Belma, Elliot og Mette F har været på en skøn tur langs åen.
Vandmand Under Egen
Vandmand Under Egen

Rejsen gennem vores hus

 

I vores vuggestuegrupper Stammen og Roden -  lærer børnene at blive selvhjulpne. De får selvværd, når de f.eks. finder ud af, de selv kan tage den våde ble af og finde en ny.
Vi fordyber os både i små grupper og i den store flok. Børnene lærer herved at de er små individer, som nogen gange skal sige fra, hvis en anden tager ens legetøj – eller byde ind, hvis man gerne vil med i legen.

 

De voksne i vuggestuen vægter nærvær og omsorg højt. De guider og gentager – og guider og gentager – og følger barnets udvikling på tæt hold. Børnene skal være trygge og få mod til at bevæge sig væk fra de kendte rammer og ud i nye udfordringer i et tempo, hvor de selv kan følge med.

 

Når man er en del af en gruppe lærer man empati, man får hele tiden sproglig stimulation og man får mod til at prøve sin motorik af. Alt sammen ting som udvikler det lille barn til at blive klar til næste trin i vores hus:

 

At starte i børnehave er en stor ting. Verden åbner sig. Pludselig kan man bevæge sig rundt i huset på en anden måde, og der er flere børn at lege med – og kigge på – og lære af. Overgangen mellem vuggestue og børnehave føles naturlig for børnene, da de er vant til at vi samarbejder og laver ting på tværs.

 

Bladet, Kronen og Grenen er vores mellemgruppe for de 3-4 årige børnehavebørn. Her lærer vi at være en del af fællesskabet og tage ansvar for dette. Relationer til de andre børn fylder meget, og vi lærer at tage hensyn og være en god ven. 

Vi øver os i at håndtere konflikter, og de voksne er hele tiden tæt på og guider os i dette, så vi bliver gode til at mestre de spilleregler, der gælder, når man gerne vil være med i legen. Vi bliver også støttet i at opsøge nye relationer og selv tage initiativ til leg.

 

Vi øver fortsat selvhjulpenhed – nu skal vi lære selv at tage sko og jakke på og vaske vores hænder så alt skidtet kommer væk.

Vi øver os i selvregulering og benævne vores følelser, for det hjælper os til at lære os selv at kende, og mærke hvad der er vigtigt for os.

Det kan også stadig være svært at vente på tur og sige til og fra, så det øver vi også.

 

De voksne i børnehaven giver os tryghed og mod til at udfordre os selv. De hjælper os, hvor vi har brug for det, de leger med os og lærer os nye kompetencer, så vi er klar til at blive ”de store” i det år vi fylder 5.

 

Vores storebørnsgruppe på Knoppen er for alle de ældste børn i børnehaven. Nu er vi blevet dygtige til at lege rollelege, og begynder at interesserer os for bogstaver, rim og remser. Vores selvværd får et boost, når vi kommer i gruppe med børn fra alle de andre stuer, der lige som os er blevet ekstra motiverede for nye udfordringer, og hvor venskaberne bliver mere vedvarende.

 

Vi skal stadig øve os i at lytte til os selv – og til andre, og skal stadig vejledes når der opstår konflikter. Og det gør der – for vi kan ikke altid være enige – det er en del af livet. Heldigvis er de voksne tæt på og ellers kan vi hente dem og forklare, hvad vi har brug for hjælp til.

 

De voksne giver os små kærlige skub, så vi øger vores selvværd og lærer at begå os i nye sammenhænge. De voksne er meget opmærksomme på, hvordan vi håndterer følelser og mestrer nye udfordringer, da det er det vigtigste, når vi næste år skal i skole.

 

Og inden vi ser os om har barnet været i Under Egen fra 0-6 år – og er blevet klar til at flyve fra reden og over i skolegården, hvor næste epoke i deres liv venter….